Wat betekenen de pijlen in Human Design?

In jouw Human Design chart kun je naast jouw hoofd centrum 4 pijlen zien staan. Ieder van deze pijlen representeert een andere manier van hoe je omgaat met de gebeurtenissen in jouw leven. De pijlen staan symbool voor:

 • Digestion (spijsvertering) - Links boven
 • Environment (omgeving) - Links onder
 • Awareness (bewustzijn) - Rechts boven
 • Perspective (perspectief) - Rechts onder
Waar vind je de pijlen in jouw Human Design Chart?

Zodra je jouw energietype, strategie en autoriteit onder de knie hebt, ben je op de juiste plek in jouw Human Design experiment om je te verdiepen in deze pijlen. Let voor nu alleen op de pijlen en welke kant ze op staan, we gaan in een andere blogpost verder op de cijfers die ernaast staan.

Over het algemeen staan de pijlen naar links voor structuur, precisie en masculine energie. En pijlen naar rechts voor flowing, flexibele en vrouwelijke energie. Ra Uru Hu, de oprichter van Human Design, vertelde dat we langzamerhand aan het shiften zijn van een strategische masculine energie (links), naar een passieve vrouwelijke energie (rechts).

Hoe ga jij om met de wereld om je heen?

Voordat we de diepte induiken en alle pijlen voor je uitwerken, pak eerst eens jouw Human Design chart erbij en tel eens hoeveel pijlen er naar links en naar rechts staan. Omdat ieder van deze 4 pijlen zowel naar links als naar rechts kan staan, heb je dus 16 verschillende combinaties tussen leftness en rightness. Er bestaat een verband tussen deze pijlen en welke hersenhelft er bij jou dominanter aanwezig is.

 • Als je 3 of 4 pijlen naar links hebt staan, ben je een triple-left of quad-left, en hecht je meer waarde aan structuur, consistentie en focus. De linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor lezen, schrijven en berekeningen. Dit wordt ook wel de logische kant van het brein genoemd.
 • Als je 3 of 4 pijlen naar rechts hebt staan, ben je een triple-right of quad-right, en hecht je meer waarde aan going with the flow. De rechterhersenhelft is veel visueler en denkt meer in afbeeldingen dan in woorden. Deze helft verwerkt informatie veel intuïtiever.
 • Heb je 2 pijlen naar beide kanten, dan wissel je tussen die twee zonder specifieke voorkeur. In de ene situatie hebt je veel meer behoefte aan structuur en in de andere ga je heerlijk mee met de flow.

De vier pijlen (arrows) in Human Design

Nu je weet op welke manier jouw brein werkt is het tijd om dieper in te duiken op verschillende pijlen. Deze pijlen vertellen jouw meer over de optimale staat van zijn voor jouw externe autoriteit. Jouw innerlijke autoriteit staat apart benoemd in jouw chart. Jouw externe autoriteit bestaat dus uit de combinatie van deze 4 pijlen en vertelt je meer over hoe jij zo optimaal mogelijk informatie vanuit de buitenwereld verwerkt.

Links boven - Digestion

thema: De manier waarop jij de wereld, informatie en voeding, tot je neemt en verteert.

⬅️ Staat deze pijl naar links? (active)
Je verteert de wereld om je heen op een actieve manier. Je geniet ervan wanneer je een bepaalde consistentie of structuur in jouw leven hebt. Je neemt op een logische en gestructureerde manier informatie tot je. To-do-lists, agenda's en planningen werken fantastisch voor je.

 • Wat kan je doen om meer routine in je dagelijks leven te creëren?

➡️ Staat deze pijl naar rechts? (passive)
Je verteert de wereld om je heen op een passieve manier. Je gaat aan bij vrijheid en variatie en een compleet volgeplande agenda of een dagelijkse sleur is je grootste nachtmerrie. Informatie en ervaringen onthoud jij veel meer als gevoel dan dat je onthoudt wat er specifiek gezegd is.

 • Waarin kun jij ruimte maken voor nieuwe dingen om te ontstaan?

Links onder - Environment

thema: In welke omgeving thrive jij het meest?

⬅️ Staat deze pijl naar links? (observed)
Jij geniet van een stabiele, gestructureerde maar vooral opgeruimde omgeving. Dit gaat niet alleen over de plek waar je werkt of woont, maar ook over je social media en je head space. Jij geniet ervan om veel tijd door te brengen op een gezellige en comfortabele plek en om echt een thuis van je huis te maken. Een designated plek om te wonen, te slapen en te werken zijn enorm belangrijk voor je. Zorg dat jij je er goed voelt en dan kom jij helemaal tot je recht. Het kan daarom zijn dat reizen niet jouw cup of tea is, of dat je onrustig wordt als je steeds moet verplaatsen.

 • Hoe kan jij een plek creëren waar jij helemaal tot je recht komt?

➡️ Staat deze pijl naar rechts? (observer)
Jij geniet van variatie. De ene week in Utrecht, de andere in Antwerpen en dan bij je favoriete koffietentje om de hoek. Het maakt jou niet uit waar je bent, als je maar niet iedere keer op dezelfde plek hoeft te komen. Nieuwe omgevingen geven jouw creativiteit en inspiratie een flinke boost. De meeste inspiratie komt door het ontdekken van nieuwe plekken. Dus voel je dat je ergens op vast loopt? Ga erop uit!

 • Waar wil jij vandaag heel erg graag naar toe?

Rechts boven - Awareness

thema: Hoe jij denkt en informatie verwerkt

⬅️ Staat deze pijl naar links? (strategic)
Je denkt strategisch en verwerkt informatie op een logische, gestructureerde manier. Je bent waarschijnlijk heel goed in informatie, feitjes en nummers onthouden. Je gedachten zijn vaak gebaseerd op feiten en je denkt mogelijk erg zwart/wit.

➡️ Staat deze pijl naar rechts? (receptive)
Je bent open minded en je hebt een creatieve manier van informatie verwerken. Je kijkt niet alleen naar de feiten maar je kan ook naar de diepere betekenis of artistieke kant kijken. Je gedachten kunnen all over the place zijn, maar jij snapt ze. Onthoud dat de manier waarop jij denkt je uniek maakt en dat dit de weg naar jouw authentieke zelfexpressie is.

Rechts onder - Perspective

thema: Hoe jij naar de wereld kijkt

⬅️ Staat deze pijl naar links? (focused)
Jij kijkt heel gefocust naar de details van de wereld om je heen. Je kunt helemaal opgaan in de kleinste dingen maar daarbij het grote plaatje uit het oog verliezen.

➡️ Staat deze pijl naar rechts? (peripheral)
Jij kijkt altijd om je heen en bent je bewust van het grotere geheel. Soms zie je de details over het hoofd maar je geniet altijd van het uitzicht.

Wil je nou diep in jouw eigen Human Design chart duiken?

Dan kan je nu jouw Human Design Report bestellen! Dit is een digitaal document van 40-100 pagina’s (afhankelijk van jouw Human Design) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Zodat je een heel report hebt waarin je altijd alles wat je nodig hebt terug kunt vinden. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.