Wat is Human Design? En hoe het jouw leven kan veranderen!

Human Design is een term die je steeds meer voorbij hoort komen, maar wat is het precies? In deze blog leg ik het je helemaal uit.

In dit artikel lees je:

Wat is Human Design?

Human Design is een vrij nieuw systeem. Het is een combinatie van eeuwenoude wijsheden en wetenschap dat de unieke blauwdruk van een individu laat zien. Als je jezelf ooit vragen hebt gesteld over wie je bent, wat je talenten zijn en wat jij kunt bijdragen in deze wereld, dan kan Human Design je daar jouw unieke antwoorden op geven.

Het is een systeem dat je veel inzicht geeft in wie jij bent: je persoonlijkheid, valkuilen, talenten en hoe je energie werkt. Aan de hand van je geboortegegevens komt er een Human Design Chart uit rollen (Deze kun je hier downloaden). Daarin kun je al deze aspecten teruglezen.

Deze chart kun je dus zien als een blauwdruk van wie jij bent. Ik zeg altijd ‘Human Design laat je zien wie je werkelijk bent, voordat de maatschappij je vertelde wie je moest zijn.’ Mijn ervaring is dat Human Design simpelweg de dingen die jij zelf diep van binnen altijd al hebt gevoeld aan het licht brengt. De aspecten die weg zijn gestopt of niet zijn erkend, omdat het niet zo ‘hoorde’. En vaak zijn júíst die aspecten je allergrootste talent.

Als je een chart voor het eerste keer ziet kan het, net als bij mij, wat trauma’s van wiskunde op de middelbare school oproepen. Door alle hoekige vormen en vage kleurtjes is het in het begin vaak overweldigend. Elk klein ding heeft weer een andere betekenis en de unieke combinatie die je chart weergeeft, zegt ook weer iets over je. I know, mega ingewikkeld. Gelukkig hoef jij zelf niet alles te weten, daar zijn mensen zoals ik voor.

Wat Human Design anders maakt

Het toffe van het Human Design-systeem is dat het je daadwerkelijk duidelijk handvatten geeft om je leven te navigeren. Hoe jij het beste beslissingen kunt nemen. Wat je mag doen om je leven te leven vanuit flow. Het kan je precies laten zien wanneer je niet in alignment bent en wat je mag doen om terug in alignment te komen. Het geeft je ontzettend duidelijke tools om je beste leven te leven. Het is een combinatie van praktisch en spiritualiteit. Waarbij andere tools nog generiek kunnen zijn, is Human Design onwijs specifiek. Er is er namelijk maar één van jou met jouw unieke chart en persoonlijke levenservaring en die persoon kun je met Human Design nog dieper ontdekken.

Als je jouw chart opzoekt zijn er een aantal dingen waar je in het begin naar mag kijken. Dit zijn jouw energietype, profiel, strategie en autoriteit. Deze vier aspecten kunnen je al onwijs veel inzichten geven.

Jouw energietype zegt iets over je rol in de samenleving en hoe je energie werkt.

Het profiel dat je hebt laat je veel zien over je persoonlijkheid en hoe jij je rol in de samenleving mag uitdragen.

Je strategie zie ik als hoe jij je leven mag leven als het ware. De strategie werkt net als een navigatiesysteem. Als je je einddoel in je navigatiesysteem zet, hoef je alleen de route te volgen en je weet zeker dat je op het goede punt uitkomt. De strategie in Human Design is net als een route die je mag volgen. Je weet zeker dat je dan bij het einddoel komt, wat het meest aligned en gelukkige leven is. Het ‘enige’ wat jij hoeft te doen is je strategie volgen.

Als laatste heb je jouw autoriteit. Dit is de manier waarop jij bent ontworpen om beslissingen te nemen. Ooit heeft de maatschappij bedacht dat je keuzes maakt met je rationele hoofd. Dit is onzin. Iedereen heeft namelijk een eigen manier van beslissingen nemen en geen enkele manier is via het hoofd. Beslissingen maak je op een andere manier en die manier kun jij ook in je Human Design Chart zien.

Al deze aspecten kunnen ingewikkeld worden. Ik raad je aan om als eerste te kijken naar je energietype. Er zijn vijf verschillende energietypes in Human Design:

  • De manifestor (8% van de bevolking)
  • De generator (37% van de bevolking)
  • De manifesting generator (33% van de bevolking)
  • De projector (21% van de bevolking)
  • De reflector (1% van de bevolking)

Elk met een eigen rol, eigen eigenschappen en een eigen energie/aura.

Wat is een manifestor?

De manifestors zijn de starters van de wereld. Elk proces begint bij de manifestor, zij zijn namelijk gemaakt om actie te initiëren vanuit een innerlijke impuls. De manifestors kunnen actie ondernemen, simpelweg omdat zij het zelf willen. De manifestors hebben een soort intense energie, deze energie kan andere mensen beïnvloeden, waardoor het precies de juiste mensen naar de manifestor brengt.

De manifestor is gemaakt om dingen op te starten, maar niet per se af te maken. Zij kunnen een impuls krijgen dat gepaard gaat met ontzettend veel passie en energie, waardoor ze keihard kunnen werken. Door de sterke impuls die de manifestors krijgen, zijn ze ook heerlijk ongeduldig. Het moet dan zo snel mogelijk gebeuren. Tot een punt dat de energie op is. Dan mogen ze het laten rusten en zichzelf pauze geven. Deze rust nemen na een periode keihard werken is onwijs belangrijk voor de manifestors.

De manifestors zijn gemaakt om anderen te beïnvloeden, niet om zelf beïnvloed te worden. Hierdoor hebben manifestors er een hekel aan als iemand anders ze vertelt wat ze moeten doen. Whaha, dit kun je ook beter niet doen, aangezien de manifestors gemaakt zijn om te doen wat ze zelf willen.

Wat is een generator?

De generators worden in de Human Designtaal vaak de werkbijen, werkpaarden of iets dergelijks genoemd. Ikzelf zie de generators eerder als de energie van de wereld. De generators zijn namelijk de drijvende kracht van levensenergie. De rol van de generators is om reageren op het leven en te doen wat ze leuk vinden. Het moment dat de generators het werk gaan doen waar ze gelukkig van worden, dan komt er energie vrij. Deze energie wordt weer uitgestraald naar de mensen om hen heen, waar die mensen vervolgens op hun beurt weer energie van krijgen.

De manifestors, projectors en reflectors hebben die energie bijvoorbeeld niet van zichzelf. Die energietypes worden aangezet door de generators. Daarom zie ik de generators als de energiecentrales van de wereld. Het is voor de generators eerder egoïstisch om niet te doen wat ze leuk vinden. Dan voeden ze de energie van het collectief niet, maar zuigen ze die juist leeg. Dus, waarom zou je niet vooral heel erg genieten van het werk dat je als generator doet? Daar wordt de wereld oprecht beter van.

De generators hebben ook een soort go-with-the-flow-energie. Ze zijn niet gemaakt om te initiëren, maar om te reageren. De ‘just do it’-vibe en dingen forceren is niet geschikt voor de generators. Ze mogen meegaan met de stroom van het leven en reageren wat er op hun pad komt. Dan zal de weerstand en frustratie minder worden en de voldoening meer.

Wat is een manifesting generator?

De manifesting generator is een hybride vorm van de manifestor en de generator. Net als de generator zijn zij hier om te doen wat ze leuk vinden, op die manier voorzien zij de wereld van levensenergie. Ze zijn, net als de generators, de energiecentrale van de wereld. De manifesting generators zijn vaak ook heerlijk ongeduldig en hebben er een hekel aan als anderen ze vertellen wat ze moeten doen.

Net als de manifestors zijn ze niet hier om dingen af te maken. Ze zijn hier om alle verschillende interesses die ze hebben te volgen en uit te voeren. Als jij als manifesting generator jezelf probeert te forceren om iets af te maken, zal dit alleen leiden tot frustratie.

Het proces van de manifesting generator is vaak veelzijdig: ze starten met iets waar ze enthousiast van worden, op een gegeven moment verliezen ze interesse of hebben ze het gevoel dat ze alles eruit hebben gehaald, en dan gaan ze weer door met het volgende.

De manifesting generators zijn ook de snelste van alle energietypes. Ze pikken dingen onwijs snel op, waardoor ze snel verveeld kunnen raken. Voor een puzzel doen of een film kijken hebben de manifesting generators vaak geen geduld. Ze rennen al als de rest nog aan het kruipen is. Dat is ook hun taak: alvast vooruitrennen, zodat de rest van ons weet waar we naar toe mogen.

Net als de generators mogen ze meegaan met de stroom van het leven. Volgen wat er op hun pad komt. Ze zijn hier niet om dingen te forceren, maar om te reageren. Wanneer ze dat gaan doen, zal de boosheid en frustratie binnen in de manifesting generator een stuk minder worden.

Wat is een projector?

First things first. De projectors zijn niet op deze wereld om te werken. Het idee van elke dag van 9-5 werken kan een projector beangstigen. Vaak klinkt een paar uur per week werken veel beter. En dan ook het liefste vanuit bed. Dit is zo omdat de energie van een projector op een hele andere manier werkt. Projectors hebben een soort doordringende energie, alsof ze je hele ziel kunnen zien. En eerlijk is eerlijk, de meesten kunnen dit ook. De projectors kunnen namelijk op een andere manier kijken. Waarbij de hele maatschappij vanaf links kijkt, kijken de projectors vanaf rechts, boven, midden en onder. Ze hebben de superkracht om anderen écht te zien.

De rol van de projector is om de energie van anderen te begeleiden. De projectors zijn de coaches, gidsen en mentoren van deze wereld. Een projector heeft een natuurlijk vermogen om alles om zich heen te bevragen. Ze stellen vaak de vragen die niemand om hen heen stelt. Vaak horen ze dingen als ‘Wow, zo had ik er nog helemaal niet over nagedacht.’

Het is voor de projectors heel belangrijk dat ze wachten met hun advies geven. Ze kunnen onwijs goed de oplossingen voor problemen zien, maar voor ze dit advies geven is het belangrijk dat de ander ervoor openstaat om het advies te ontvangen. Wat ik net schreef over dat projectors anderen écht kunnen zien? Dat geldt hier ook. De adviezen die de projector kan geven, zullen voor de projector zelf heel logisch zijn, maar voor de ontvanger kan het alles opschudden. En als de ander daar niet voor openstaat, kan het alleen frictie geven. Wacht dus met het geven van je advies of mening, tot de ander ervoor openstaat. Je advies of mening is onwijs waardevol en de ander kan het pas op waarde schatten, wanneer ze er open voor staan. Wanneer dat gebeurt, wauw, dan zijn de projectors onmisbaar.

Wat is een reflector?

De reflectorchart is heel bijzonder, er zijn er daarom ook niet zoveel van. Als je kijkt naar de chart van een reflector, dan zie je dat alle centrums wit zijn. Dit betekent dat de reflectors heel erg openstaan voor de energie van een ander. De centrums die wit zijn, daar neem je de energie van een ander op en reflecteer je deze terug.

De rol van de reflector is om naar de samenleving of gemeenschap te reflecteren hoe het gaat. Hoe goed de reflector zich voelt, is een directe weerspiegeling van de omgeving. Doordat de reflector zo openstaat, kunnen ze onwijs goed invoelen op andere mensen. Ze kunnen als het ware zien waar wij als samenleving naartoe mogen. Reflectors hebben een hele natuurlijke wijsheid van zichzelf. Ze weten gewoon dingen. Dit zijn de kinderen waarbij je je afvraagt hoe ze op jonge leeftijd in hemelsnaam al zo wijs kunnen zijn. Dat is namelijk wat de reflector doet. Ze werken het beste wanneer ze de juiste mensen om hen heen hebben, zodat ze hun wijsheid kunnen delen met hun community. De reflectors kunnen heel duidelijk zien waar het nog niet in alignment is en hoe dingen beter kunnen.

Doordat de reflectorchart zo open is, worden de reflectors erg beïnvloed door de stand van de maan. Simpel gezegd, de maan zorgt ervoor dat bepaalde gates oplichten, waardoor verschillende aspecten in de reflectorchart voor een korte tijd oplichten. Hierdoor is het belangrijk dat de reflectors de tijd nemen met grote beslissingen maken. De stand van de maan kan een paar dagen later weer anders zijn, waardoor de reflector weer iets anders voelt. Zichzelf de tijd gunnen om keuzes te maken is dus onwijs belangrijk voor de reflector.

Hoe ga je nu verder?

Human Design is ontzettend krachtig als je het praktisch gaat toepassen in je leven en bedrijf. Echter, wanneer je er net mee in aanraking komt, kan alle informatie overweldigend zijn. Om het praktisch en begrijpelijk voor je te maken, heb ik een gratis document van 19 pagina’s gemaakt over Human Design & Business. Hierin leer je precies hoe je jouw Human Design energietype kan inzetten voor een succesvol bedrijf.